main navigation

novosti

ticker


content

29. Maj 2019 - Radionica: Uvođenje finansijskih derivata na tržište električne energije u Srbiji

3.juna 2019. godine European Energy Exchange AG (EEX), vodeća evropska berza na polju energetskih finansijskih derivata, u bliskoj saradnji sa SEEPEX a.d. Beograd, stavlja učesnicima na tržištu na raspolaganje i fjučerse električne energije sa finansijskim poravnanjem za srpsku tržišnu oblast. EEX uvodi bazne nedeljne, mesečne, kvartalne i godišnje fjučers produkte za tržište Republike Srbije. Finansijsko poravnanje će se vršiti u odnosu na dan-unapred spot tržišnu cenu u Srbiji, koju objavljuje SEEPEX.

Povodom ovog značajnog događaja, Privredna komora Srbije u saradnji sa SEEPEX organizovala je 29.05.2019.  radionicu sa temom ‘’Uvođenje finansijskih derivata na tržištu električne energije u Srbiji’’, kako bi svim zainterosovanim stranama omogućila potpuni uvid u ovaj novi, značajan proizvod koji se pojavio na tržištu električne energije.

Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, tim povodom je rekao: "Implementacija srpskih fjučersa električne energije na EEX-u doprineće daljem razvoju likvidnosti i poverenja u srpsko spot tržište električne energije, koje se brzo razvija i postaje glavni centar za prekograničnu trgovinu u regionu jugoistočne Evrope, čineći SEEPEX relevantnim modelom I nukleusom planiranih integrativnih procesa za osnivanje efikasne i robusne regionalne berze električne energije".


to the top